Wednesday, November 4, 2009

Peperiksaan PTD

Emm..Mesti Korang pernah apply..pernah menghadiri peperiksaan nie..pernah lulus dan gagal..ada yang sampai 10 kali gagal..tp masih tak berputus asa..emm..memang aku akui la..exam nie agak susah dan sememangnya susah..

So kat sini..aku ada gak laa tips yang aku tau..Tp masa aku amik exam nie..tak baca apa menda pun..main hentam jer..Tp sbb rezeki..Aku lulus gak laa..Emm..Mungkin aku bernasib baik..Tp jgn laa ikut jejak langkah aku nie..Ini mengundang risiko hampir 99% untuk gagal exam PTD nie..

Untuk menghadiri peperiksaan PTD nie..Buku yang korang buleh rujuk :
i.Kenegaraan
ii.Malaysia Kita
iii.Paling tidak pun..korang baca buku Pengetahuan am (Pinjam kat kawan2 yang amik exam STPM)..

Sbb kat dalam buku nie la yang paling banyak kuar soalan objektif..Dan kalau korang boleh jawab soalan nie..Emm..Kemungkinan besar paper bagi pengetahuan am nie dah boleh lepas...

Satu lagi soalan yang org tanya aku..soalan apa yg susah..Bg aku soalan kira2 la yang agak susah dan rumit..Contoh soalan yang dia tanya..(sekadar contoh)..ali sedara dengan ahmad...ahmad pula memandu bas..ali adalah kembar kepada ponzi..em..apa hubungi ponzi ngan ahmad...lebih kurang gitu laa??tp korang dah tau stail soalan tu yer..

Lepas tu ada soalan matematik tingkatan 5..berbentuk statistik,peratus,tolak dan bahagi..(yang nie korang buleh score la)..sbb korang dah ada degree..Takkan soalan tingkatan 5 pun tak boleh nak jawab??hehehhehe...

Soalan yang berkaitan Bahasa Malaysia..Ada soalan objektif dan esei..Objektif tu..Pandai2 laa korang jawab..Sbb korang dah ada ijazah..Tp kalau soalan esei nie..Kena buat stail SPM gak.. Ada pengenalan,ada sekurang2nya 3 isi,kesimpulan dan penutup..Ok..Kalau boleh tulisan nie buat yg paling cun laa..jgn tulis macam tulisan aku nie..Macam cakar ayam..Satu lagi karangan tu tak perlu laa sampai 10 mukasurat..buat 1 setengah muka surat dah laa (dapat 3 pages kan??)..sbb makin panjang korang tulis..makin mengarut dan makin banyak kesalahan yang korang buat..tp yg paling penting ulasan isi yang korang tulis dan kesimpulan..

Bagi exam essay English dan objektif..Lebih kurang yang bahsa Malaysia jugak laa..Tp korang jgn pulak jawab essay tu dalam Bahasa Malaysia..Hehehehe..Kena jawab dalam bahasa Inggeris laa jugak..

So..Kelima-lima exam dah settle??senang bukan??

Jgn anggap peperiksaan PTD nie sgt menakutkan..Tak..Bagi aku..kalau korang bersedia..Memang takder masalah..Kebanyakkan org yg bagitau aku..sbb utama kegagalan diorang sbb tak stadi..tak tau nak stadi apa dan tak bersedia..So..skang nie aku dah bagi buku sumber rujukan korang..Orite..

Good Luck semua..

5 comments:

norulez83 said...
This comment has been removed by a blog administrator.
IkraamTorres said...

this is my new blog address :: http://www.pgx4238.blogspot.com/

Afzainizam said...

♥(¯`'•.¸(¯`'•.¸*♥♥*¸.•'´¯)¸.•' ´¯)♥
♥♥(¯`'•.¸(¯`'•.¸**¸.•'´¯)¸.•'´ ¯)♥♥
----==--Ramadan Mubarak---==----
أهلا وسهلا يا رمضان!! ... رمضان كريم
(_¸.•'´(_¸.•'´*♥♥♥♥*`'•.¸_)`'• .¸_)
♥(_¸.•'´(_¸.•'´*♥♥*`'•.¸_)`'•. ¸_)♥
Salam ramadan Al Mubarak..
buat pembaca blog kami
http://firestartingautomobil.blogspot.com/
http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/

Ramadan bulan yg mulia..
Tertutup pintu-pintu neraka..Terbuka pintu-pintu syurga..Syaitan-syaitan dibelenggu.
Kesempatan ini memohon maaf atas lama tak ziarah blog anda..

yuhanis said...

salam...sye nk exam 13/11 ni..and sye nga cri buku malaysia kita...u ade jual x? klo x pn nk pnjmla..huhuhu

OliVe said...

dah berkarat otak ni kalau tanye bab-bab sekolah ni....