Monday, April 8, 2013

Peperiksaan Bertulis Pegawai Tadbir Dan Diplomatik 2013

Ada Yang Telah Mendapat Panggilan Daripada Suruhanjaya Perkhidmatan Awam atau SPA bagi Peperiksaan atau Exam Bertulis Untuk Jawatan Pegawai Tadbir Dan Diplomatik Pada 13 April 2013 ? Anda boleh semak di http://domino.spa.gov.my/sispek/jadual_am_ptd.php?jawatan=Pegawai%20Tadbir%20dan%20Diplomatik%20Gred%20M41&pemerolehan=SM20130077 . Bagi mendapatkan Kaedah Menjawab, Tips Dan Nota Terkini Bagi Membantu Anda Untuk Menghadapi Exam Berkaitan Untuk Tempoh Yang Terhad, sila Dapatkan Ebook Panduan Peperiksaan Pegawai Tadbir Dan Diplomatik di http://bit.ly/examkerajaan .Semoga Berjaya!!!

Thursday, December 23, 2010

Nak Jadi PTD Kena Ada Kabel?

Nak jadi PTD kena ada kabel besar?? Besar maner tu?? Kabel apa? Kabel Stremyx ker? Atau kabel broadband? Atau Kabel Optik?? Emm.. Aku nak gelak dengar menda-menda nie.. Biler ada org bagitau aku.. Saya GAGAL jadi PTD sebab takde KABEL.. Saya GAGAL jadi PTD sebab KABEL saya kecik.. Hahahaha.. Aku rasa nak pelangkung jer kepala budak-budak tu.. Apa laa negetif sangat pemikiran mereka nie.. Aku dulu.. Takde KABEL MABEL nie.. Semua atas usaha sendiri.. Dan kawan2 aku gak.. Yang aku tengok.. Takder pun anak Dato' Matok'.. Anak Tan Sri.. Semua kebanyakkannya.. Macam aku..Anak org kebanyakkan..
Mungkin ada yang terlupa..

Tapi mungkin orang tak percaya yang aku tak guna KABEL masa nak jadi PTD.. OK laa..Aku buat pengakuan.. Aku guna KABEL yang paling besar skali.. Berdoa Pada TUHAN..

Thursday, December 16, 2010

Bos Oh Boss

Emm.. Rasanya dah lama aku tak update blog kesayangan aku nie.. Bukan aku tak tgk blog aku nie.. Cuma aku rasa takder apa yang perlu aku kemaskinikan sebelum nie.. Aku masuk blog aku nie kalo mood kerja aku tengah down.. Hilang motivasi.. Biler aku baca balik apa yang pernah aku lalui.. Terus mood aku dan semangat Hang Tuah datang kembali.. Yeahhhhhh...

Sepanjang aku buat blog nie.. Ada laa juga org yang kontek aku.. dan ucap terima kasih banyak2 sbb katanya blog aku nie banyak membantu bagi TIPS macam mana nak jadi PTD.. Emm.. Bangga gak seposen biler ada org kata begitu.. Hehehheh..

Cuma lately nie.. Ada gak laa kawan2 aku cakap.. Takder mood laa nak kejer.. Boring laa.. Tak best laa.. banyak kejer laa.. Lorr.. Kang namanya kejer.. Kalo tak kejer dan buleh rilek.. Tu namanya pengganggur.. Hampeh betul daa.. Cuma nasihat aku laa.. Emm.. Kalo takder mood.. Try laa beli kat Supermarket Giant atau kat Mydin.. Maner tau.. Ada jual mood.. hehhehheh.. Bagi aku.. Tepuk dada.. Tanya selera.. Yang paling kena ingat.. Mesti kalau masa interview PTD dulu.. Kalau penemuduga tanya.. Sanggup tak kejer lebih masa?? ..sanggup tak kejer sampai lebam mata?? Sanggup tak itu.. ini.. Emm..Konfem laa mesti bagi jawapan.. Sanggup Tuan.. Cheh.. Aku rasa.. Itu cara terbaik untuk kembalikan mood.. Kembalikan tenaga.. Kembalikan semangat.. Ingat balik masa kiter mula-mula ditemuduga tuu.. Yeahhhhh..

Ada gak kawan2 aku cakap.. Boss tak best laa.. Boss suka mengarah laa.. Boss itu laa..Boss ini laa... Laa.. Dah nama boss.. Mengarah laa kejer nyer.. Hehhehhe.. Takkan laa kiter plak nak bagi arahan kat Boss.. Aku teringat kata2 Boss aku.. Dato' Zaitun Ab. Samad.. dalam dunia nie.. Ada 2 perkara yang kiter tak boleh pilih.. Pertama Ibu Bapa.. Yang kedua.. Boss.. Hahahahhahha.. Betul tu.. Aku setuju.. So.. terima lah seadanya boss kiter tuu..

Wednesday, November 4, 2009

Peperiksaan PTD

Emm..Mesti Korang pernah apply..pernah menghadiri peperiksaan nie..pernah lulus dan gagal..ada yang sampai 10 kali gagal..tp masih tak berputus asa..emm..memang aku akui la..exam nie agak susah dan sememangnya susah..

So kat sini..aku ada gak laa tips yang aku tau..Tp masa aku amik exam nie..tak baca apa menda pun..main hentam jer..Tp sbb rezeki..Aku lulus gak laa..Emm..Mungkin aku bernasib baik..Tp jgn laa ikut jejak langkah aku nie..Ini mengundang risiko hampir 99% untuk gagal exam PTD nie..

Untuk menghadiri peperiksaan PTD nie..Buku yang korang buleh rujuk :
i.Kenegaraan
ii.Malaysia Kita
iii.Paling tidak pun..korang baca buku Pengetahuan am (Pinjam kat kawan2 yang amik exam STPM)..

Sbb kat dalam buku nie la yang paling banyak kuar soalan objektif..Dan kalau korang boleh jawab soalan nie..Emm..Kemungkinan besar paper bagi pengetahuan am nie dah boleh lepas...

Satu lagi soalan yang org tanya aku..soalan apa yg susah..Bg aku soalan kira2 la yang agak susah dan rumit..Contoh soalan yang dia tanya..(sekadar contoh)..ali sedara dengan ahmad...ahmad pula memandu bas..ali adalah kembar kepada ponzi..em..apa hubungi ponzi ngan ahmad...lebih kurang gitu laa??tp korang dah tau stail soalan tu yer..

Lepas tu ada soalan matematik tingkatan 5..berbentuk statistik,peratus,tolak dan bahagi..(yang nie korang buleh score la)..sbb korang dah ada degree..Takkan soalan tingkatan 5 pun tak boleh nak jawab??hehehhehe...

Soalan yang berkaitan Bahasa Malaysia..Ada soalan objektif dan esei..Objektif tu..Pandai2 laa korang jawab..Sbb korang dah ada ijazah..Tp kalau soalan esei nie..Kena buat stail SPM gak.. Ada pengenalan,ada sekurang2nya 3 isi,kesimpulan dan penutup..Ok..Kalau boleh tulisan nie buat yg paling cun laa..jgn tulis macam tulisan aku nie..Macam cakar ayam..Satu lagi karangan tu tak perlu laa sampai 10 mukasurat..buat 1 setengah muka surat dah laa (dapat 3 pages kan??)..sbb makin panjang korang tulis..makin mengarut dan makin banyak kesalahan yang korang buat..tp yg paling penting ulasan isi yang korang tulis dan kesimpulan..

Bagi exam essay English dan objektif..Lebih kurang yang bahsa Malaysia jugak laa..Tp korang jgn pulak jawab essay tu dalam Bahasa Malaysia..Hehehehe..Kena jawab dalam bahasa Inggeris laa jugak..

So..Kelima-lima exam dah settle??senang bukan??

Jgn anggap peperiksaan PTD nie sgt menakutkan..Tak..Bagi aku..kalau korang bersedia..Memang takder masalah..Kebanyakkan org yg bagitau aku..sbb utama kegagalan diorang sbb tak stadi..tak tau nak stadi apa dan tak bersedia..So..skang nie aku dah bagi buku sumber rujukan korang..Orite..

Good Luck semua..

Tuesday, October 27, 2009

Soalan Paling Senang Tapi Susah DiJawab

Ramai orang bertanya kat aku..Soalan apa yang susah dijawab masa sesi temuduga PTD..Bagi aku..Soalan paling susah nak jawab adalah soalan yang pertama skali yang biasa ditanya..Iaitu..Soalannya berbunyi begini..."Please Introduce Yourself"..atau pun dalam Bahasa Melayu nya "Sila Perkenalkan Diri Anda"...

Kat sini..macam aku dulu2 laa..Mula2 biasa laa..Bagitau Nama..Lepas tu umur Braper..Asal kat maner..Hobi apa..Lepas tu lintang pukang..Mula laa cerita pasal adik beradik braper org..Parents kerja apa..Lepas tu cerita entah apa entah..Hingga buat panel interview tergelak..Oooo..Lepas tu apa lagi..Biler kena gelak..Mula laa GABRA..Tapi menda nie terjadi pada semua orang yang menghadapi ujian getir masa interview PTD..

So..Tips yang aku boleh berikan adalah begini..

Apa yang korang patut jawab adalah:

i.bagitau nama penuh..jangan bagi nama Scientific masa kat Universiti lak..
ii.Bagitau umur (lebih spesifik bagi skali tarikh lahir bulan omputih ngan bulan islam..dan bagi hari sekali..sbb nie nampak korang sgt detail org nya..so credit laa bagi korang)..
iii.Bagi tau asal kat mana..(kalau kena sekampung ngan panel temuduga..emm..kang dah dpt lagi kredit nie..)
iv.Education background korang..Start dari SPM,Diploma ker..Matric ker..hinga ke Degree atau Master ataupun PHD..tapi korang jgn lak cerita sejak korang tadika..nanti kena gelak...
v.Then korang cerita laa kenapa korang nak jadi PTD...

So nie aje yang dapat aku bagi tips pada masa nie..nanti kalau aku ada idea lagi..Aku tulis laa lagi..

Thursday, March 5, 2009

Konvo DPA

2 Mac 2009
Ari nie pagi2 lagi aku gi PICC untuk Raptai Konvo DPA aku nie..Pergh..Seronok tu memang seronok laa pasal dapat jumpa member2..Tapi isk..isk..isk..Ada ke raptai nie berlangsung sampai petang...Penat n lapar nie tak payah nak cakap laa...Bayangkanlah raptai bermula dari 8.30 pagi..Abih tak abih..Pukul 4.30 baru selesai raptai..Raptai perarakan masuk je dah 4 kali..Tak termasuk nak susun atur untuk ambik gambar lagi..Iskk..iskk..Penat betul laa..Aku rasa kalau konvo masa dekat University dulu takder laa sebegini rupa..May be kalau dulu tak berprotokol sangat kot..Skang nie dah jadi PTD..Protokol kena jadikan nombor 1..Tapi takkan laa dari pagi sampai petang kot..Hahahha..Emm..Rasa sama macam DPA dulu2 gak..Kalau wat raptai..Mesti kena wat 3-4 kali..Tapi yang sedihnya..Takder makanan yang disediakan..Bukan je aku sorang yang merungut sebab lapar..Tapi semua laa yang hadir upacara raptai tu..Hahahha...Rupanya hari raptai adalah lebih teruk dari hari kejadian sebenar..huhuhuh..Tapi aku steady je walaupun lapar...Sebab aku ada gak laa pow makanan orang lain..Ops..Bukan makanan..Tapi gula2 jer.....Huhuhuhu.....Ingatkan pihak penganjur sediakan makan dan minum...Memang seharian tu aku kebulur..Kalau laa aku tau perkara nie akan berlaku..Sumpah konfirm aku bawak bekal..Tak pun aku niat poser jer...Hahahahaha...Tapi aku rasa laa..Bukan penganjur nak susahkan kiter orang..Tapi sebab nak jadikan konvo nie berjalan dengan lancar dan bergaya..Kalau berjaya..Batch aku juga yang dapat nama..Kalau buruk???Batch aku jugak yang dapat nama...So aku n kawan2 berkorban laa untuk batch kami dan PTD sekalian.

3 Mac 2009
Ari nie pagi2 lagi aku dah bergerak ke PICC..Bayangkan lah dari KL aku keluar jam 6.30 pagi..Pergh..Bersemangat abih..Aku sampai kat PICC dalam pukul 7.15 pagi..Emm..Ngam2 soi..Lepas tu kiterorang pergi laa daftar dulu..Amik tag nama untuk konvo satgi..Lepas tu sempat laa lagi jumper ngan member2 lama..Sembang2 tak habis2..Biasa laa..PTD kan banyak cerita..PTD ngan bercerita nie aku rasa memang tak boleh dipisahkan laa..Ada ajer menda2 yang nak diceritakan..Hahahaha..Sama laa macam aku jugak..Lepas tu macam biasa laa..Berbaris ramai2 untuk seisi bergambar..Emm..Semuanya berjalan dengan lancar..Patutnya masa raptai kena wat betul2..Nie baru nampak faedahnya..Semua tersusun n bergerak serentak..Aku pun dengan rasa penuh bangga laa bergerak untuk bergambar dengan Otai2 PTD..KSN, Mantan KSN, KPPA..Semua ada..Lepas tu kiterorang beratur lagi dan bergerak ke Dewan Plenari, PICC untuk acara yang ditunggu-tunggu..Masa pergerakan masuk tu..Aku rasa semua orang memerhatikan aku..Oh Dunia..Lihat lah..Hahahhaha..Mungkin nie perasaan aku jer..Padahal semua orang melihat pada perarakan masuk tu..Hahahaha..Aku melangkah masuk dengan penuh perasaan bangga..Bangga sebab aku salah seorang daripada PTD..Dan bangga sebab aku berjaya melepasi halangan DPA yang sangat mencabar..Semasa perarakan masuk tu..Tetiba aku teringat semua nostalgia di DPA...Semuanya datang sekali lalu..Bermula dari menerima surat perlantikan ke jawatan PTD..PTD Unggul..DPA..tetiba nie dah hari KONVO PTD..Oh..Lepas perarakan masuk Otai2 PTD...Lagu NEGARA KU dialunkan..Emm..Aku tak tau..Aku tiba2 jadi beremosi..Aku sebak..Aku tak dapat menghabiskan BAIT2 lagu NEGARA KU..Tetiba ada linangan kristal daripada mata aku..Aku tak tahu apa perasaan aku pada ketika itu..Aku sangat gembira..Aku bangga..Akhirnya segala cita2 aku selama ini telah tercapai...Hasrat untuk aku menjadi PTD akhirnya terlaksana...Hanya satu yang aku tanamkan dijiwa aku..Aku akan berbakti pada agama,bangsa dan negara..Aku amat menghargai Jawatan PTD ini kerana...Memang cita2 aku nak jadi PTD..Dengan segala susah payah usaha aku selama ini terbalas..Aku dah rasa macamana jadi SSL (Skim Sangkut dan Latihan), Pegawai Kontrak, Kejer kat kedai makan, jual rokok..jual keropok..jual CD..Macam2 aku buat...Jadi aku sangat menghargai jawatan aku sekarang.Aku sangat sayang dengan jawatan PTD aku nie..Aku berpendapat..."Sesuatu yang sangat kiter inginkan tetapi sangat sukar diperolehi..Tetapi dengan kuasa ajaib kiter memperolehinya...Nescaya kiter akan lebih menghargainya..."



Monday, February 23, 2009

Tips Semasa Ditemuduga..

Tips Menjawab Soalan..
Jawab dgn konfiden walaupun tak pasti jawapan itu betul atau salah (Panel tak nak tgk jawapan betul atau salah..Tapi nak tgk tahap keyakinan)..Tapi jgn laa jawab merapu sgt..Tapi kalau tatau sgt2..Jawab.. “Maaf Tuan, saya mungkin terlepas pandang atau dengar Tuan. Saya tak berapa pasti Tuan. Walaubagaimanapun, selepas temuduga nie, saya akan mendapatkan jawapan bagi soalan yang dikemukakan untuk menjadi seorang Pegawai Kerajaan yang berinfomatif”…
Jawab dgn lancar..Susun bahasa elok2..Jgn tunjuk gabra n ada butterfly in the stomach..
Jgn cakap besar..Jawab dgn jujur n kena very HUMBLE..
Kalau kena PROVOKE lepas jawab soalan..Jgn buat muka tensen, gabra dan sebagainya..Yang penting jgn melawan..Korang perlu senyum aje…Yang penting..Korang kena stick wit korang punya jawapan tu dengan cara yang paling sopan…Bukan asyik nak mengikut kata ajer…

Cara nak Addres Penemuduga..
kalau kiter tahu org tu tan sri ker..dato' kerr...DR. kerr..atau sebagainya...lebih baik kiter address mereka ikut pangkat laa...biasanya mereka akan mengintroducekan diri mereka dahulu..(sbb ada gak panel yang sensitif tentang bab bab pangkat mereka nie....) TAk pun korang boleh laa tanyer dengan kerani kat luar masa pendaftaran tuh....Kalau korang tak tau gak tentang pangkat mereka...Better panggil diaorang TUAN..itu lebih selamat laa...tak laa korang tersasul kejap panggil tan sri..kejab dato'...nanti korang gak yang gelabah....